4 augusti, 2016 admin

Kullaberg

Klockan sprang på till runt midnatt innan jag till slut parkerade bilen längst ut vid Kullabergs naturreservat. Jag hade någon slags ambition av att få några timmars sömn i bilen. Så blev det såklart inte, utan jag vaknade upp i ett stelt tillstånd när Blå timmen fortfarande lyste med sin frånvaro. Lösningen blev helt enkelt och kliva upp, få i sig något i matväg och sedan bege sig ut med kameran i okänd terräng.

Kullaberg

Något som slog en när landskapet väl började vakna till liv var hur storslaget naturen med sin karga, kantiga och råa miljö var i kontrast till det mer mjuka runda klipporna i Hovshallar, som besöktes bara  några timmar innan!

 

Trogen rekvisita från början till slutet

 

Kullaberg

Förutom den storslagna naturen som visade upp sig bjöd även morgonen på ett dramatiskt skådespel över himlen, var ett ovädersmoln skymtandes i horisonten och följde utmed kustlinjen som en trogen rekvisita, från tidig morgon till slutet av fotograferingen, tyvärr var det nästan helt vindstilla i området som resulterade i lite mindre vågrörelser än vad jag hade önskat mig, i och för sej så brukar tidig morgon innebära stilla vind men ibland har man vart med om att det är bra krut i vågorna ändå.

Den rådande terrängen var  jag inte så jättevan vid, tycker den var besvärlig och rent farlig stundtals när jag strövade runt på frihand, gällde verkligen att tänka på var man satte fötterna och ha en bra balans på det, för lurigt var det och här gäller det att prioritera säkerheten först under sökandet efter den perfekta vågen, ljuset eller vad det nu är som man letar efter! I förra blogginlägget tog jag också upp hur viktigt det är med ett bra val av klädsel och skor när man ska ut i dessa miljöer, är faktiskt mer viktigare än vad man kan tro. Något som jag också tycker är bra att tänka på är att man inte är själv när man traskar omkring i området om det nu skulle hända något, tyvärr hade jag inte något resesällskap med mig denna morgon och det var verkligen helt folktomt förutom två övernattande kajakare så jag får vara glad att det inte hände något men nästa gång jag besöker Kullaberg blir det definitivt med sällskap.

 

Kullaberg

När det kommer till min kamera- utrustning och dess tillbehör kommer jag ta upp och berätta i blogginläggen framöver vilka prylar som jag har nedpackade i ryggsäcken samt använder i min landskapsfotografering. Börjar smygstarta i detta inlägg med objektivet som jag använder i minst 80% av min fotograferingen, mitt vidvinkelobjektiv 16-35 mm f/2,8 L från Canon som leverera bra kvalitet över lag, hade dock önskat att den var skarpare i kanterna när man ligger mellan 16-24 mm i brännvidd som jag oftast gör för att få det där djupet i mina motiv. När det kommer till mer detaljbilder tar jag fram mitt Canon zoomobjektiv 70-200 mm f/4 L, saknar dock bildstabilisatorn vid in- zoomning, gäller att man är stadig på handen samt tillräckligt snabb slutartid för att inte få rörelseoskärpa i bilden plus att den inte är så ljusstark, hade gärna velat bländat upp till f/2,8 för snabbar slutartider men också finare bokeh.

Bilden ovan kom till i slutet när jag var på väg tillbaka mot bilen, hade under hela morgonen letat efter blommande blommor som jag hade tänkt att använda i förgrunden och som kontrast till dom hårda klipporna, hade tyvärr bara sprungit på överblommande Strandtrift  så blev glatt överraskad när vildkaprifolens ljusa blommor låg som en matta över området och välkomna mig med sin underbar doft!

 

Om jag ska summera denna weekend kommer jag med glädje minnas tillbaka till en riktigt givande fototripp, dels besökte jag två fanatiskt vackra platser för första gången, där natur skiljde sig rätt mycket mellan dem, hade också trevligt sällskap under Lördagen vid HovsHallar av två sköna fotografer, Johan och Lotta. Framöver kommer jag definitivt besöka och utforska dessa platser mer utspritt under årstidernas härliga skådespel, men också lägga mer tid på att vandra omkring och förhoppningsvis finna de där guldkornen som ligger utanför dom klassiska turiststråken!

Här nedan är ett axplock på några av dom bilder som hamnade i kameran denna sommarsöndag! I kommande blogginlägg berättar jag dels om resan upp till Salstraumen i norra Norge, men även min två dagars tripp över till Abisko, som jag gjorde i början av sommaren.

Kullaberg

Kullaberg

 

 

 

 

 

 

CONTACT

For more information about prints, collaborations, workshops or anything else, send me a messenger using the form below.