15 augusti, 2016 admin

Saltstraumen

Jag måste motvilligt erkänna att mina tidigare besök norr över har max sträckt sig till lite över Uppsalas breddgrader så när jag fick ett erbjudande i början av 2016 om att följa med ett par kompisar som skulle upp och fiska i Saltsraumen i norra Norge kunde jag bara inte tacka nej! Nu fiskar inte jag personligen men vilket tillfälle att utforska landskapet med kameran, sagt och gjort började jag scouta runt på nätet samt dom sociala medierna på relevanta taggar, men också Googles streetview för att få en inblick i landskapet, av det jag såg växte sig förväntningar stegvis som besannades med råge när jag väl var på plats. Startdatumet började närma sig och dom sista planeringarna med inköp samt lån av kamerautrustning började falla på plats och till slut var det äntligen dags att börja resan mot norr!

 

Landskapets karaktär ändrades drastiskt när vi korsade gränsen

 

Med en fullpackad bil började vi rulla iväg en tidig lördagsmorgon och ju längre upp i landet vi kom på den Svenska sidan desto mer skiftade blev landskapet med sin kuperande terrängen och vidsträckta vyerna. Vårt första delmål på resan var Vilhelmina, med övernattning på Meselefors camping som vackert ligger utmed Ångermanälven.

Meselefors

Meselefors

Meselefors

Då man under dagen hade suttit allt för många timmar i bilen var det skönt och komma ut en runda under kvällen och utforska närmiljön med kameran, en stor bonus så här i början av sommaren var att myggsäsongen inte hade börjat på allvar ännu men också att det var så pass ljust ute under kvällen och natten, som man i vanliga fall inte är van vid. För ovanlighetens skulle var det mitt Canon 70-200 mm f4 objektiv som dom flesta motiven togs med, tyckte att jag inte alls fick till att med mitt vidvinkel, förutom något enstaka. Det var också så att miljön passade bättre med zoomobjektiv, man brukar säga att man ska zooma med fötterna för att komma nära motivet men ibland går det helt enkelt inte att göra så, i detta logiska fall var det Ångermanälven som satte stop för att men istället blev vattnet en viktigt ingrediens i motiven.

 

Vi begav oss iväg tidigt under morgonen och efter ett antal timmar på vägar av varierande kvalitet började vi äntligen närma oss gränsen, ju närmre vi kom desto mer började även landskapet visa upp en miljö som vi tidigare inte upplevt under resan, höga gran-och tallskogar hade byts ut mot lågväxande fjällbjörkar med sin speciella växtkaraktär, utspritt över dom stora vidderna. Även färgmässigt hade den tidigare gröna skogen byts ut mot mot vad det kändes som fyra nyanser av brunt, det som bröt av i kontrast var fjällbjörkens knappt nyutslagna små ljusgröna musöron samt den vita snön som fortfarande klamrade sig fast på utspridda ytor i fjällområdet.

 

Jag hade fått berättat till mej att när man korsat den Norska gränsen ändrar landskapets karaktär drastiskt efter bara en kort sträcka, kan erkänna att jag var lite skeptisk när jag hörde detta, men vad fel jag hade, var verkligen som att trycka på en knapp när vi lämnade väg 95 och åkte över på den Norska vägen 77 , helt plötsligt öppnades fantastiska vyer av berg samt djupa dalgångar, man ville bara stanna och ut med kameran på varenda parkeringsficka som var utmed den slingrande serpentinvägen men då hade vi inte kommit fram den dagen heller så det blev  att ta fram mobilkameran samt hoppas att motiven var på rätt sida av bilfönstret!

 

Efter några timmar till i bilen och ca 160 mil hemifrån hade vi äntligen kommit fram till Saltstraumen, stugan som vi hade hyrt var placerade precis utmed utmed vattnet och fjellet Børvasstindan låg vackert placerad i bakgrunden, som för övrigt var det första man såg när man vaknade på morgonen så bättre start på dagen kunde man inte få. Den här Norgeresan har jag delat upp i tre delar där jag i nästa inlägg del2, kommer berättat och visa bilder från Saltstraumen, sista delen kommer handla om min tvådagarstripp till den Svenska gränsen via Narvik och över Riksagränsen.

Børvasstindan

CONTACT

For more information about prints, collaborations, workshops or anything else, send me a messenger using the form below.