16 november, 2016 admin

Efter en hel del planering och research var det äntligen dags att sätta sig i bilen och bege sig av mot första delmålet på vår niodagars resa mot norr. Jag och min mellersta dotter Ebba skulle först stanna till några dagar uppe vid Fulufjället, där vi hade hyrt en stuga i Mörkret, ett mycket trevligt ställe som många fotografer verkar mellanlanda på innan Fulufjällets vidder dokumenteras på bild. Som turligt nog låg det bara ett stenkast från Njupeskärsentrén, där även Naturum ligger placerad.

 

Skyltar med respekt

 

Utgångspunkten under våra vandrings- och fotodagar var Njupeskärsentrén, nationalparkens huvudentrén där många av vandringslederna har sin start. Naturum ligger även i anslutningen där det bjuds på vandringstips, utställningar samt nyttig och intressant information om området. Själva byggnaden som  Naturum huserar i är en stilren byggnad som i mitt tycke smälte in i miljön på ett väldigt trevligt sett och med underbar vy ut över myren och Fulufjället. Själva nationalparken invigdes så sent som 2002 med en en area på 38 500 hektar. Värdens äldsta träd hittar man också här, en gran som är otroliga 9550 år gammal och som har fått namnet Old Tjikko, tyvärr letade vi inte tillräckligt mycket för att få se den men nästa gång jag är uppe är målet att få den på bild.

dalarna_landskap_008_lag

 

Några av dom skyltar som man sprang på och respekterad fullt ut!

 

 

Inte långt från Naturum, ca två kilometers lätt vandring, ligger Njupeskär som är Sveriges högsta vattenfall på 93 meter och där vattnet faller 70 meter helt fritt ner. Vi hade turen att det var var lågsäsong under vårt besök så trängseln var som gott som obefintlig vid vattenfallet, man kunde traska runt i lugna ro och ostört leta upp rätt kameraposition utan att tänka på störande objekt som fastnar på bild.

Njupeskär

grund av den konstanta fuktigheten som hängde i luften fick man verkligen ta det lugnt och tänka på vad man placerade fötterna när man tog sig fram bland dom hala stenarna, något som också uppstod var att fukten även hamnade på ND-filtret som jag använde för att kunna köra en längre slutartid som gör att vattenfallet och bäcken får en mer silkeslent utseende. Fukten avhjälptes med putsduk som jag har liggandes i en tättslutande påse som för övrig alltid finns i fickan så att man lätt och smidigt kan torka med, rekommenderar även att man har en Lenspenna som man med borsten smidigt avlägsnar damm på filter och lins. Då det finns en hel del produkter på marknaden för just detta hade jag framöver tänkt ta upp vad jag använder för att rengöra mina linser och filter på ett smidigt och bra sätt.

Njupeskär

dalarna_landskap_007_lag

 

 

Efter två fullmatade heldagar med underbara höstfärger var det så dags att bege sig vidare över den Norska gränsen mot dagens slutdestination Oppdal, där ett två dagars stopp var inplanerat med olika besök t.ex Viewpoint Snøhetta, mer om detta kommer ni kunna läsa i nästa inlägg.

Bilderna nedan är tagna under bilresan mot Norge, hade turen att det var en rejäl dimma denna morgon som förstärkte höstkänslan rejält, föregående dagarna hade enbart bestått av klarblå himmel med några få moln som resulterade i att man fick fotografera i hårt ljus som inte direkt är mitt favorit ljus.

 

Väl mött och hoppas vi ses i nästa inlägg!

CONTACT

For more information about prints, collaborations, workshops or anything else, send me a messenger using the form below.