26 december, 2016 admin

Sollia Kirke

Nästa anhalt på resan var ett två dagars stopp vid Oppdal där vår hyrda hytte låg. På vägen upp tog vi en liten omväg för att köra på en av Norges Nationella Turistvägar, Rondane som dels går mellan Sollia på Rv 219 och övergår på Rv 27  till Folldal, man kan även vika av mot Muen som också ingår i sträckan. Förutom korta microstopp utmed vägen stannade vi även på platserna Sollia kyrka, Sohlbergsplassen och Strømbu. På bilderna nedan syns Rondane nationalpark skymtande i bakgrunden och som för övrigt blev Norges först nationalpark 1962, var en storslagen vy där bergmassivets iklädda höstfärger blev en fin kontrast till den dramatiska himlen. Ser verkligen framemot ett framtida besök med vandring på agendan i Rondane.

 

Sohlbergsplassen

De Nationella turistvägarna som är 18 till antal är utvalda vägar runt om i Norge där dels slingrande serpentinvägar samspelar med underbara landskapsvyer och rast- och utsiktsplatser med enastående design och banbrytande arkitektur. Mer information om dessa 18 stycken turistvägar hittar man på nasjonaleturistveger hemsida.

 

Då var det dags att göra ett besök på Viewpoint Snøhetta. Denna morgon hängde regnet i luften och dimma låg tät över fjället, kunde inte bli bättre förutsättningar till att förstärka den Epic stämningen som redan råder över området. Då det var lågsäsong var det knappt några besökare på plats till fördel med fotograferandet.

Viewpoint Snøhetta

Viewpoint Snøhetta

Viewpoint Snøhetta ligger placerat på Tverrfjellet som angränsar till Dovrefjell nationalpark. Byggnaden har blivit prisbelönad ett antal gånger för sin arkitektur och har ritats fram av arkitektbyrån med just samma namn, Snøhetta som invigdes så sent som 2011.

Byggnaden är som en låda i stål där man har öppnat upp norrsidan med en glasvägg med utsikt ut mot Snøhetta-massivet och i söder möts man av en böljande trävägg. Själva byggnaden med sin rostfärgade platina smälter stilfullt in i höstlandskapets vackra färgtoner.

Stigen som tog oss från parkeringen och upp mot utsiktspunkten är ca 1500 meter, där ett stort plus är att den även är tillgänlighetsanpassad som gör att ännu fler personer får uppleva denna underbara byggnad med dess vy.

Viewpoint Snøhetta

 

Från vår hytte var det inte långt till den 138 km långa älven Driva som slingrar sig fram genom Drivdalen och Sunndalen, egentligen är det samma dal men på grund av att den går genom två kommuner så är det olika namn på den. Parallellt med Driva åker man fram dels på E6 vilket var en mäktig upplevelse att göra nu under höstens alla färgkombinationer i kontrast till det svagt turkosa klara vattnet, man kan även få uppleva detta genom att ta tåget via Dovrebanen som går mellan Oslo och Trondheim, utmed järnvägsspåret ligger också vackra stationsbyggnader utplacerade i dalen. Själva källan till Driva kommer från Dovrefjell med utlopp vid Sunndalsøra, älven är även känd för sitt fiske.

Driva

Driva

Oppdal samt dess närområde är verkligen en plats som jag kommer åka tillbaka till och då hoppas jag även kunna få se Myskoxar (Muskos på Norska) och vildrenar som strövar runt i området. I nästa inlägg kommer jag ta med er på resan mot Olden via Trollstigen m.m.

Väl mött!

CONTACT

For more information about prints, collaborations, workshops or anything else, send me a messenger using the form below.